Nieuw: Huren op proef tegen discriminatie

De Vlaamse regering gaat een systeem uitwerken waarbij mensen één jaar op proef een huis kunnen huren, om discriminatie te voorkomen. Want nu vinden bijvoorbeeld alleenstaande ouders of allochtonen moeilijk een huis omdat de verhuurders bang zijn dat ze niet gaan betalen. Als ze dat effectief niet doen, komt het OCMW of het verhuurkantoor tussen.

Allochtonen, alleenstaande ouders of mensen met huisduren krijgen vaak te kampen met vooroordelen in de zoektocht naar een huurwoning. Verhuurders moeten hen vaak niet en maken hen vaak wijs dat de woning al verhuurd is. Om die mensen te helpen, willen N-VA, CD&V en Open Vld proefhuren invoeren. Met dat proefcontract kunnen ze bewijzen dat ze goede huurders zijn.

Huurcontract
Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans steunt het voorstel. Ze bekijkt nu wie garant moet staan voor de huurder: het OCMW, een sociaal verhuurkantoor of misschien een immokantoor. De eigenaarsvereniging is sceptischer. Zij vinden dat er na een jaar meteen een huurcontract van negen jaar moet komen.