Kramers schieten in 'Gentse colère'

De foorkramers hebben in het stadhuis van Gent hun geduld verloren deze ochtend. Ze zaten daar samen met het stadsbestuur om te praten over de toekomstplannen van de Halfvastenfoor op het Sint-Pietersplein. Maar de gesprekken draaiden op niets uit. De foorkramers hebben uit colère tassen en borden op de grond gegooid.

Het stadsbestuur wil de kermis moderniseren, maar de foorkramers zijn niet akkoord met de wijzigingen. Ze zaten sinds 8u deze ochtend samen met het stadsbestuur om te praten over een mogelijke oplossing, maar dat draaide op niets uit. Uit onmacht gooiden enkele foorkramers tassen en borden op de grond in het stadhuis. De kramers eisten een onderhoud met burgmeester Termont, en dat ze kregen.

"We zijn daarna door de burgemeester en de schepen apart ontvangen en tegen de middag moeten we een antwoord krijgen. Alles hangt af van de reactie van het college. De kans blijft bestaan dat de foor wordt afgebroken", zegt Guido Herman, woordvoerder van de foorkramers. "Wij staan ook voor modernisering en verbetering maar dan zonder slachtoffers te maken onder de mensen. De eetzaken op de foor blijven momenteel dicht. Rond 14 uur starten de attracties normaal op, maar dat hangt nu af van de goodwill van het college."

17 lunaparken
Momenteel wordt er verder beraad over de problemen op het schepencollege. De foorkramers wachten af of daar een oplossing uit voortkomt.

Schepen van Feesten Peeters wil blijven overleggen met de foorbonden maar houdt vast aan de vernieuwingsplannen. Het stadsbestuur wil meer ruimte voor nieuwe attracties en wil af van het overaanbod aan lunaparken. Op de halfvastenfoor zijn er 17 lunaparken of 1 op de 6 attracties. Ook de drankenkramen moeten weg.