"België moet F-16's sturen naar Syrië"

België moet F-16’s naar Syrië sturen. Dat zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. De Verenigde Staten hebben België formeel de vraag gesteld om straaljagers in te zetten tegen IS boven Syrië. Binnen de regeringspartijen groeit de eensgezindheid om vanaf 1 juli vanuit Irak mee te doen met de Amerikanen. Dat schrijft De Morgen.

"Ik denk dat we ons niet kunnen beperken tot acties in Irak als de terroristische groepen de grens oversteken”, zegt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). “Nederland heeft net zo'n beslissing genomen en de Denen ook. Er zijn ook parlementsleden die willen dat we nog verder zouden gaan, richting Libië."

Knoop doorhakken
Binnen de regering groeit de consensus over Syrië. Op de donorconferentie in Londen begin februari zei de premier al dat België aanvallen in Syrië overweegt. Wanneer de regering definitief de knoop zal doorhakken, is wel nog niet duidelijk. "We zullen die beslissing zo dicht mogelijk tegen 1 juli moeten nemen zodat we de meest actuele informatie hebben", zegt Tony Langone, de woordvoerder van defensieminister Steven Vandeput (N-VA). Andere regeringsbronnen spreken over 'enkele dagen of enkele weken'.

Conflict
Open Vld en CD&V zijn meer op hun hoede. Alexander De Croo: "We zullen ons mengen in een conflict met Rusland en Turkije. Velen waarschuwen ook dat de ingrediënten voor de derde wereldoorlog klaar liggen in Syrië." Vicepremier Kris Peeters (CD&V) voegt daaraan toe dat militair ingrijpen "gepaard moet gaan met verdere politieke en diplomatieke acties".

Libië
Veel minder zeker is een interventie in Libië, waar N-VA op aanstuurt. "We hebben nog geen formele vraag gekregen over Libië", zegt een hooggeplaatste bron. "Als we daar tussenkomen, zal dat ook wegen op het defensiebudget." Voor Syrië is dat niet zo. De straaljagers zouden opereren vanuit Irak, veel extra kosten of manschappen zijn er dus niet nodig.

"Gewoon ja zeggen"
De vraag rijst of België met een militaire operatie in Syrië zijn neus niet in een wespennest steekt. Volgens Jo Coelmont van het Egmont Instituut, dat internationale veiligheidsvraagstukken bestudeert moet ons land gewoon ja zeggen. “Ons land moet krachtig optreden tegen IS en zo meewerken aan een politieke oplossing voor Syrië.”