Laat deze 6 dingen en je rijdt veel veiliger

Onderzoekers van het Virginia Tech Transportation Institute in de VS hebben onderzocht waardoor we ons het meest laten afleiden achter het stuur. En wat blijkt? Door de meest onnozele handelingen te laten, verkleint de kans op een ongeval al aanzienlijk. Ermee stoppen in de wagen dus, met de volgende zes dingen.

Dat alcohol en drugs ons afleiden, is logisch. En agressief rijden en spookrijden, leidt uiteraard ook tot meer ongevallen. Maar je denkt de volgende keer ook beter twee keer na vooraleer je de volgende dingen doet achter het stuur:

1. Bellen aan het stuur
Het is een klassieker, en voor vele chauffeurs iets dat niet af te leren valt. Toch verhoogt het de kans op een ongeval met maar liefst twaalf keer. Aanschaffen dus, die handsfree set!

2. SMS of mail nalezen
Het is verleidelijk: je legt je smartphone op de zetel naast je en aan het rode licht check je snel alle nieuwtjes. Laten! Want je loopt er tien keer meer kans mee om te verongelukken.

3. Rommelen in de handtas
Waar heb ik die zakdoek ook alweer gestoken? Tien keer meer kans dat je botst, dus snuit je neus de volgende keer al voor je vertrekt.

4. Verwarming bijregelen
Die blazer staat toch eigenlijk véél te hard. Tien minuten later: dringend frisse lucht nodig! Verander de koude en warme lucht niet te vaak in de auto, want je maakt er drie keer meer kans mee op een ongeval.

5. Muziek beluisteren
Luidkeels meezingen met je lievelingszanger: het maakt je autorit alleen maar leuker. Maar zet je radio niet te luid, want je loopt zo dubbel zoveel risico om niet heelhuids op je bestemming te geraken.

6. Praten met passagier
Die laatste roddels doornemen, héél fijn. Maar soms moet je ook eens zwijgen, als je niet 1,4 keer zoveel risico op een ongeval wil lopen.

Nog een leuk weetje voor wie veiliger wil rijden: neem je kinderen mee op de achterbank, en de kans op een ongeval ... verkleint met 50%!