Vlaams-Brabantse bussen "vallen uiteen"

De bussen in Vlaams-Brabant zijn in zo’n slechte staat dat chauffeurs soms geen voertuig hebben om mee te vertrekken ’s morgens. De vakbonden maken zich kwaad, omdat de situatie onhoudbaar is en het dienstregeling vaak in de war raakt. De Lijn geeft toe dat er problemen zijn.

De vakbonden schetsen een hallucinant beeld van de bussen: “Chauffeurs worden ziek door de kapotte bussen waarmee ze rijden. Er vallen stukken af tijdens het rijden, ze vallen gewoon stil op de snelweg, er loopt vloeistof uit”, legt Tony Swerts van het ACOD uit. “Dat zorgt ervoor dat ritten geschrapt worden.” In Leuven alleen zijn er iedere dag zes bussen die niet kunnen uitrijden.

De problemen doen zich voor bij oude bussen, “maar ook bij nieuwe bussen zijn er mankementen”, zegt Swerts. De Lijn erkent het probleem. Er was een bestelling van 35 nieuwe bussen geplaatst, maar al bij de eerste levering leek daar vanalles aan te schorten. “We hebben besloten de verdere levering uit te stellen en eerst na te kijken wat de problemen precies zijn”, reageert Dominique Renders van De Lijn. 

Een oplossing is er dus niet, maar ondertussen stellen de chauffeurs zich vragen over hun veiligheid en die van hun passagiers. De Lijn zelf beweert dat daar geen reden toe is.