Rechter gaat mee in beraad met jury

Primeur in het Hof van Assisen vandaag. In Antwerpen gaan voor het eerst drie rechters mee in beraad met de volksjury. Tot nu moesten twaalf juryleden alleen beslissen of iemand schuldig was. Maar dat duurde vaak lang omdat het juridisch heel complex is. De rechter wordt nu een soort van moderator: met drie gaan ze mee aan tafel zitten met de juryleden om mee te discussiëren.

“De voordelen zijn ongetwijfeld dat het iets sneller zal gaan en dat men in aanwezigheid van de drie beroepsmagistraten, de problemen waarmee men te kampen heeft, kan aankaarten”, zegt Michel Rozie, erevoorzitter van het hof van beroep in Antwerpen. “Al denk ik niet dat er een grote invloed zal zijn van het Hof op de jury. Het is de jury die uitsluitend zal stemmen.”

Vanaf vandaag kan ook de correctionele rechtbank assisenzaken behandelen. Geen jury dus, maar enkel de rechter die beslist. Volgens Rozie mogelijk een eerste stap naar de afschaffing van de volksjury. “De juryleden en de getuigen moeten vergoed worden en de procedure duurt vrij lang. Ik denk dus dat het te verwachten is dat er nog vrij weinig zaken voor het Hof van Assisen worden behandeld.”