“België niet klaar voor nucleaire ramp”

België is niet voorbereid op een nucleaire ramp. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad na twee jaar onderzoek. Zo’n 30 experts bestudeerden de gevolgen van de ramp in Fukushima en Tsjernobil en vergeleken die met ons land. Want een nucleaire ramp is wel degelijk mogelijk bij ons en de impact is veel groter dan waar we nu op voorbereid zijn.

De resultaten van het onderzoek tonen aan dat de gevolgen op korte en lange termijn zwaar onderschat worden. Een ernstig ongeval in een Belgische of een dicht bij de grens gelegen centrale zou in een dergelijke straal tot één miljoen personen treffen. Bovendien kunnen de gevolgen van dergelijke ongevallen vele jaren voelbaar blijven en een gebied generaties lang onbewoonbaar maken.

Schuilplaatsen
Er zijn geen goede evacuatieplannen voorzien en de gevolgen van een nucleaire ramp blijven jaren voelbaar. Onze overheid moet daar dringend over nadenken, zegt de Raad. Evacuatiezones moeten minstens twintig kilometer zijn, jodium en schuilplaatsen moeten voorhanden zijn tot op 100 kilometer.

Hart- en vaatziekten
Een nucleaire ramp doodt mensen op korte termijn, maar kankers en hart- en vaatziekten kunnen nog generaties lang voorkomen. Vooral kinderen en zwangere vrouwen zijn kwetsbaar.