Tuchtprocedure tegen 'vechtende' prof

Aan het Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte (HIW) van de KU Leuven zijn de lessen van een vak dat een professor geeft tot aan de paasvakantie opgeschort omwille van een schermutseling tussen de betrokkene en een assistent. Er wordt nu een tuchtprocedure opgestart tegen de prof. "Dat de tuchtprocedure opgestart is, betekent natuurlijk nog niet dat hij schuldig is", aldus rector Rik Torfs.

Wat er zich op maandag 15 februari precies heeft afgespeeld, is onduidelijk, maar feit is dat de politie ter plekke is gekomen en op basis van de vaststellingen een pv heeft opgemaakt. Dit wordt bevestigd door politiewoordvoerder Marc Vranckx. "De assistent werd eerst verhoord. Pas nadien kon dat ook met de professor. Het onderzoek is nog lopende", aldus Vranckx.

Lessen opgeschort 
Toen de prof enkele dagen later les wou geven in een werkcollege dat normaliter door de assistent gegeven wordt, werd de les verstoord door studenten. Om te vermijden dat de zaken verder escaleren, werd het vak opgeschort. "We namen deze beslissing zodat het onderzoek in alle sereniteit kan verlopen met eerbiediging van de rechten van beide partijen. Dit moet de rector de nodige info opleveren zodat hij een beslissing kan nemen", aldus Raymaekers.

Boycot 
Volgens studentenblad Veto heeft de groep studenten die ageert tegen de prof inmiddels ook pamfletten uitgedeeld bij andere lessen van de prof, met daarbij een oproep om deze te boycotten. De studenten vinden het onrechtvaardig dat deze prof nog les geeft "gezien het gewoonte is in elke belangrijke instelling om beide partijen te schorsen tijdens het onderzoek na een dergelijk misdrijf", aldus de studenten. Volgens Raymaekers gaat het slechts om een beperkte groep.