Belgische drone stort neer in Frankrijk

Een grote Belgische drone van een bedrijf is maandagavond neergestort in het departement van Aisne, nadat hij het Franse luchtruim was binnengedrongen. Dat meldt de Franse luchtmacht aan verschillende lokale kranten. Het toestel heeft geen schade aangericht op de grond.

De drone was van de Vlaams instelling voor technologisch onderzoek (Vito). Het toestel van meer dan 3 meter was opgestegen in Weelde, bij Turnhout. De bestuurders verloren de controle over het toestel. De drone is uiteindelijk binnengedrongen in het Franse luchtruim waarna hij is neergestort op Frans grondgebied. Het toestel heeft geen schade aangericht op de grond. Dat zeggen eensluidende bronnen dinsdag.

De eigenaars waren de controle over het toestel verloren en de drone vloog rond 14.30 uur over de Belgisch-Franse grens. De Franse autoriteiten, die verwittigd werden door de Belgische militaire luchtverkeersleiding, hebben snel gereageerd om ervoor te zorgen dat de drone geen gevaar zou veroorzaken. Het onbemande vliegtuig werd daarop vanop een afstand geëscorteerd door een Frans gevechtsvliegtuig en vloog twee uur rond in het Franse luchtruim, alvorens neer te storten in een veld in Dizy-le-Gros, op een vijftigtal kilometer van Reims.