Eerste 'dieselgate'-proces van start

Vandaag start voor de rechtbank van koophandel in Brussel de eerste rechtszaak tegen Volkswagen. De autobouwer wordt aangeklaagd voor het gebruik van sjoemelsoftware in hun wagens.

Het proces is aangespannen door één VW-klant die zijn wagen niet meer verkocht krijgt omwille van de sjoemelsoftware. Strikt gezien is die wagen niet meer technisch in orde en is het zelfs illegaal om een wagen met sjoemelsoftware te verkopen. Het proces vandaag dient vooral om te vernemen van Volkswagen wat ze zullen doen om hun klanten te vergoeden.

In maart start er een tweede procedure voor de rechtbank van eerste aanleg. Deze gaat uit van een firma met een Volkswagen-wagenpark. De twee processen zijn ‘pilootprocedures’ die bepalend zullen zijn voor alle andere processen die hierna zullen volgen.

Grootste proces komt nog

Naast de twee pilootprocedures hebben ook 3.200 gedupeerden zich aangesloten bij een groepsvordering. Ze eisen van Volkswagen een schadevergoeding voor het gebruik van de sjoemelsoftware. In eerste instantie worden de dealers en de invoerder van Volkswagen in België geviseerd. Dat proces start volgende maand.