Jezelf testen op darmkanker? Het kan

Binnenkort kan iedere Vlaming bij de apotheek een test halen waarmee thuis darmkanker opgespoord kan worden. Dat zegt darmspecialist dr. Luc Colemont in gesprek met VTM NIEUWS. Enkele prikken in de eigen stoelgang zijn voldoende om te zien of iemand naar de dokter moet voor verder onderzoek. "Ik zeg altijd: het is poepsimpel."

Sinds 2013 kunnen mensen tussen de 56 en 74 jaar oud al deelnemen aan een bevolkingsonderzoek dat darmkanker opspoort, maar nu kunnen dus ook jongere personen eenvoudig gescreend worden. En dat is belangrijk, want hoe vroeger je erbij bent, hoe kleiner het risico. “Dat is eigenlijk het goede nieuws van darmkanker: wanneer men het in een vroege fase opspoort, heeft men na een operatie 90 tot 95 percent kans op volledige genezing. Maar dan moeten we er dus in een vroege fase bij zijn."

Gezonde levensstijl

Dr. Colemont doet al jaren intensief aan sensibilisering rond darmkanker. Cruciaal in het voorkomen van de ziekte is een gezonde levenswijze. “Men heeft dan een kwart minder kans op darmkanker. De boodschap is dus heel simpel: overwicht vermijden, niet roken, geen overmatig alcoholgebruik, gezonde voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Dat moeten we zeker ook naar de jongere generatie promoten.”

Ondertussen ging in Gent ook een tentoonstelling van start die mensen moet informeren over de ziekte. “Per dag zijn krijgen 13 Vlamingen de diagnose van darmkanker, en zijn er 15 families die een dierbare aan de ziekte verliezen. Dat zijn belangrijke cijfers om bij stil te staan, maar ook cijfers om actie bij te voeren.”

Nieuw platform

Naast preventie is ook patiëntenondersteuning belangrijk. Daarom werd vandaag op de website www.stopdarmkanker.be een platform gelanceerd waarop patiënten in contact kunnen komen met lotgenoten. Dat platform werkt in maar liefst acht talen, waardoor patiënten overal ter wereld met elkaar in contact kunnen komen. “Dat is toch vrij uniek,” aldus Colemont.