"Asielzoekers mogen niet in groep op bus"

Kinderen uit opvangcentra voor asielzoekers mogen niet in groep op de bus stappen om naar hun middelbare school te vertrekken of terug te keren. Dat zegt het Katholiek Onderwijs Vlaanderen in De Morgen. Volgens De Lijn gaat het om een capaciteitsprobleem. Het vraagt aan de centra om de scholieren te spreiden over meerdere bussen.

Volgens Katholiek Onderwijs Vlaanderen is die oproep van De Lijn 'onmogelijk', omdat er aan de centra, vaak kazernes, niet elk uur een bus langskomt.

Topman Lieven Boeve van het katholiek onderwijs hekelt ook dat de scholen geen medewerking krijgen van De Lijn. "Of dat bewust beleid is, laat ik in het midden. Maar De Lijn, nota bene een openbare vervoersmaatschappij, moet hier tegen optreden. We kunnen dit niet toestaan." Volgens woordvoerder Tom Van de Vreken van De Lijn is er geen sprake van een structureel probleem en is de capaciteit afgestemd op de normale vraag. "Als de vraag plots toeneemt, bijvoorbeeld door de komst van een opvangcentrum, dan proberen wij met de centra af te spreken dat zij niet met te grote groepen op de bus stappen."

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) meldt dat ze eventuele problemen wil aankaarten bij haar collega, Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts (N-VA). Zijn kabinet wilde niet reageren in de krant.