Gezonde suiker? Het bestaat

Wetenschappers van de faculteit bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent hebben een enzym ontwikkeld dat een gezonder soort suiker produceert. De suiker heeft weinig calorieën en stimuleert de groei en de activiteit van de bacteriën in de dikke darm en is bovendien ongevaarlijk voor de tanden, meldt de UGent.

De gezondere suiker, genaamd kojibiose, werd eerder toevallig ontdekt. "Toen we de eigenschappen van een bepaald enzym aan het bestuderen waren, merkten we plots dat het heel kleine hoeveelheden kojibiose vormde", zegt professor Tom Desmet. Samen met doctoraatsstudent Tom Verhaeghe modificeerde hij het enzym zodanig dat het vlotter kojibiose kan aanmaken. "Tot nu toe was kojibiose heel moeilijk aan te maken in hoeveelheden die groot genoeg zijn om te testen. Door het enzym te manipuleren, is dit nu wel mogelijk."

Kojibiose is volgens de wetenschappers een ideale vervanger van klassieke zoetstoffen zoals sucrose en fructose. "Het smaakt zoet, maar heeft weinig calorieën", zegt professor Tom Desmet. "In tegenstelling tot gewone suiker is de zoetstof niet slecht voor de tanden. Bovendien is de suiker goed voor de darmen."