Dossier Vluchtelingencrisis

Akkoord over spreiding asielzoekers

De regering heeft een akkoord bereikt over het spreidingsplan voor asielzoekers. Dat zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan VTM NIEUWS.

Het maximaal aantal vluchtelingen dat ons land zal opvangen blijft op 5.000. Hoeveel het er exact per gemeente zullen zijn hangt af van een aantal factoren. Als eerste wordt gekeken naar de grootte en de gemiddelde rijkdom van een gemeente.

Daarnaast wordt ook gekeken naar de werkloosheidsgraad. Is er een groot aantal werklozen binnen een gemeente, dan wordt de gemeente meer sociaal belast en zijn er minder middelen om de vluchtelingen op te vangen. Tot slot kijkt de regering ook naar de huidige opvangsituatie en wordt ook de regionale spreiding in rekening gebracht.

Sanctiemechanisme: 75 euro per dag

Gemeenten hebben tot het einde van het jaar de tijd om zich klaar te maken voor de opvang van de asielzoekers. Vanaf dan volgen er straffen als ze de vluchtelingen niet kunnen opvangen. Ze betalen tussen 70 en 75 euro per dag voor elke vluchteling die ze geen onderdak kunnen bieden. Dat zegt Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) aan VTM NIEUWS.