Dossier Vluchtelingencrisis

200 vluchtelingen onderschept aan kust

Gisteren zijn 200 vluchtelingen onderschept aan de kust. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jambon bevestigd aan VTM NIEUWS. De vluchtelingen waren op doortocht naar Groot-Brittannië.

Volgens minister Jambon gaat het om bijna een verdubbeling van dan de dag voordien, toen staken 102 vluchtelingen de grens over. Het ging om transitmigranten die op doortocht waren naar Groot-Brittannië. Ze hadden niet de intentie om asiel aan te vragen in België, maar waren officieel wel illegaal in ons land. De vluchtelingen zijn allemaal terug over de Franse grens gezet. Jambon onthulde de cijfers bij de start van het kernkabinet.

Het huidige spreidingsplan voor de vluchtelingen is te weinig, volgens vicepremier Kris Peeters. Dat plan is nu voorzien op 5.000 vluchtelingen, maar 10.000 is volgens hem realistischer. Als die verdubbeling er komt en gemeenten weigeren om vluchtelingen op te vangen, dan kunnen er volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders financiële sancties komen. Op de details van die sancties, daarover wou Reynders niet verder ingaan.