Nog tot zaterdag spoorhinder in Gent

De hinder op het spoorwegnet door problemen aan de bovenleiding in Gent Sint-Pieters zal nog tot zaterdag duren en heeft een impact op grote delen van ons land. Dat zegt spoorwegnetbeheerder Infrabel vrijdag. Tijdens de avondspits kunnen de treinen maar op halve kracht door het Gentse station, met afgeschafte en beperkte treinen tot gevolg. Infrabel raadt de reizigers aan om de dienstregeling te raadplegen voor ze naar het station trekken. 

Het treinverkeer tussen het station Gent-Sint-Pieters en Brussel werd vrijdagmorgen om 7.10 uur volledig onderbroken in beide richtingen, vanwege schade aan de bovenleiding. Veertig minuten later werd het spoorverkeer alweer in beperkte mate hersteld: één van de zes sporen tussen Gent en Brussel kon toen weer gebruikt werden. Sinds 8.15 uur zijn drie van de zes sporen weer beschikbaar.

Bijkomend probleem was dat een trein geblokkeerd raakte bij het buitenrijden van het Gentse station. "Die trein moet nu eerst worden weggesleept en pas daarna kunnen we starten met de herstellingswerken", zegt Frédéric Petit van Infrabel. De bovenleiding van twee sporen is over enkele honderden meters beschadigd. Tijdens de avondspits zullen in Gent drie tot vier van de zes sporen beschikbaar zijn. De treindienst wordt aangepast. Heel wat treinen zijn afgeschaft of beperkt in dienstregeling om het station niet te overbelasten.

Vrijdagavond en -nacht en zaterdag wordt dan volop gewerkt aan het herstel van de bovenleiding. "Hopelijk kunnen de treinen in de loop van zaterdag opnieuw normaal rijden", zegt Petit. Doordat Gent-Sint-Pieters een van de drukste Vlaamse treinstations in ons land is, heeft de hinder een impact op grote delen van ons land. "Treinen uit West-Vlaanderen die naar Leuven, Hasselt of Luik moeten, rijden door Gent. Heel wat provincies zijn getroffen", aldus nog Petit.

Reisverzekering