Dossier Kasteelmoord

Wat je moet weten over de reconstructie

Komende maandag vindt de grootste reconstructie in de recente misdaadgeschiedenis plaats. Een ongeziene operatie moeten de laatste vragen oplossen in het onderzoek naar de beruchte kasteelmoord. Deze dingen moet je weten over de reconstructie.

De reconstructie gebeurt op twee locaties. Eerst trekken de onderzoekers en verdachten naar het kasteel van de vermoorde Stijn Saelens in Aalter. Vier jaar geleden werd Saelens daar neergeschoten. De verklaringen die hoofdverdachte Roy Larmit aflegt over wat er toen gebeurde, spreken elkaar tegen. De reconstructie moet duidelijkheid brengen.

Bos in Aalter
Tweede locatie is het Blekkerbos in Aalter, naast de E40. Dat ligt op zo’n vier kilometer van het kasteel. Bijna drie weken na de moord wordt het lichaam van Saelens daar gevonden. Ook hier heerst onduidelijkheid over een aantal zaken, ook hier moet de reconstructie met Larmit antwoorden opleveren.

Enorme politiemacht
Om alles in goede banen te leiden, en vooral om pers en nieuwsgierigen op afstand te houden, is er een enorme politiemacht aanwezig. Met maar liefst 500 zijn ze. Er zijn speurders op de grond, er hangt permanent een helikopter in de lucht en politie voor de ordehandhaving. Daarnaast zijn er laboranten en wapendeskundigen aanwezig. Wie er niet hoort, komt er ook niet in, door enorme perimeters die zijn afgebakend. Op onderstaande kaart zijn de perimeters aangeduid.

De hoofdrolspelers
Vier jaar geleden, op 31 januari, reden Ronnie Van Bommel en Roy Larmit de oprit van het kasteel van Saelens op. Om halfelf hoort een getuige een schot. Uiteindelijk wordt enkel een bloedspoor gevonden in de hal van het kasteel, het blijft wekenlang onduidelijk wat er precies gebeurd is. Al snel komen de schoonvader en -broer in het vizier van de speurders, wegens de verzuurde relatie met Saelens.

Op 17 februari wordt het lijk gevonden, in een bos in Aalter, in de buurt van de chalet van Pierre Serry, een oude vriend van Gyselbrecht. Pas een jaar later is er een doorbraak rond de uitvoerders: DNA-onderzoek wijst Ronnie Van Bommel aan als dader. Later blijkt dat de gsm van Van Bommel meermaals met Serry gebeld heeft. Twee jaar later wordt ook de neef van Van Bommel, Roy Larmit, verdacht als uitvoerder.