Mogelijk harde acties bij Belgocontrol

Er dreigen opnieuw harde acties bij luchtverkeersleider Belgocontrol. De vakbonden sluiten stakingen en vertragingen niet uit als de directie niet tegemoetkomt aan hun sociale eisen. Zelfs het sluiten van het luchtruim behoort tot de mogelijkheden, zegt ACV-secretaris Kurt Callaerts.

Bij Belgocontrol is een sociaal conflict aan de gang. Het gaat onder meer over de eindeloopbaan en de personeelsbezetting. Sinds begin deze maand voeren de bonden acties die de luchtvaartmaatschappijen en passagiers niet raken, zoals bijvoorbeeld het boycotten van opleidingen.

Maar die zachte acties halen blijkbaar niks uit, zegt Callaerts. De vakbonden vragen nu in een brief aan minister van Mobiliteit Galant om de directie te overtuigen terug rond de tafel te gaan zitten. "We geven hen nog enkele dagen respijt”, zegt Callaerts, “Ten laatste woensdag is ons geduld op. Dan volgen sowieso acties. Maar vroeger kan ook al."

“Geen alternatief”

Die harde acties zullen acties zijn die de passagiers en de luchtvaartmaatschappijen zullen voelen. "Het kan gaan om vertragingen en stakingen, om de druk stelselmatig op te voeren. Dat zijn we nu aan het bekijken", aldus Callaerts. Het sluiten van luchtruim, als allerlaatste actiemiddel, is zeker niet uitgesloten, waarschuwt hij. "Er rest ons geen alternatief."