Gezinnen hebben meer schulden dan inkomen

Belgische gezinnen hebben voor het eerst meer schulden dan hun gezamenlijk jaarinkomen. Dat schrijft De Tijd. De hoge schulden zijn te wijten aan de groeiende berg hypotheekleningen.

In totaal ligt de schuldgraat op 100,6 procent van het jaarinkomen. België doet het daarmee slechter dan de rest van de eurozone, waar de gezinsschulden al een tijdje dalen. "Het niveau is niet alarmerend, maar de evolutie is wel verontrustend", zegt econoom Geert Noels in de krant, “De cijfers beginnen tegen te spreken dat we grote spaarders zijn.”

Zeepbel

Ruim 80 procent van de gezinsschulden komt van hypothecaire kredieten, die in 2015 toenamen tot 194,6 miljard euro. Gezinnen lenen meer door de stijgende woningprijzen en dalende rentetarieven. De overdreven kredietgroei kan op termijn ook een zeepbel in de woningmarkt voeden, waarschuwen experts.

Volgens de Nationale Bank blijft de financiële positie van gezinnen "al met al robuust" dankzij het grote financiële vermogen van de Belgen. Maar de ongelijke verdeling van dat vermogen -vooral aangehouden door gezinnen zonder hypotheekschuld- creëert wel 'risicohaarden' in de hypotheekmarkt.

Bekijk ook: