Jongetje blijft altijd 5 door gsm'en in auto

Met een aangrijpende video start Ouders van Verongelukte Kinderen een nieuwe campagne om gsm-gebruik achter het stuur te stoppen. “Belgen zijn Europees kampioen in het gebruiken van hun smartphone achter het stuur. Een gevaarlijke trend die niet zonder gevolgen blijft”, klinkt het in een persbericht.

Met 150 kinderen die jaarlijks in het verkeer sterven en 37 procent van de Belgen die zegt wel eens te sms’en of e-mails te lezen in de auto, is de rekensom snel gemaakt volgens Ouders van Verongelukt Kinderen. Het campagnefilmpje gaat dan ook door merg en been. We zien een vijfjarige jongen die op de achterbank van een auto zit. Zijn moeder zit aan het stuur en krijgt telefoon. Ze neemt op, luttele seconden zit ze te huilen. Het filmpje gaat door, de vrouw zit nog steeds achter het stuur, maar wordt steeds ouder. Het jongetje blijft vijf jaar. Voor altijd.

Het doel van het filmpje is om in te spelen op het gevoel dat veel mensen hebben: dat je je telefoon beter niet gebruikt achter het stuur. “Weten en doen zijn twee verschillende dingen,” aldus Koen Van Wonterghem, gedelegeerd bestuurder van Ouders van Verongelukte Kinderen. “Elk initiatief dat een extra push is om het weten om te zetten in doen is dus meer dan welkom. Daarom dat we dus ook super enthousiast zijn over dit project.”

>

Controle op GSM-gebruik

het Belgische Instituut voor de verkeersveiligheid begrijpen ze de vraag van de ouders om na elk ongeval de gsm's te controleren. Dit moet kunnen, vinden ze. Helaas is het in de praktijk niet haalbaar.