"Niet iedereen zomaar tegenhouden"

"België kan niet zomaar iedereen tegenhouden aan de grens. Voor elk individu moet de nood aan bescherming worden ingeschat, bijvoorbeeld voor minderjarigen, slachtoffers van mensenhandel of mensen die medische zorgen nodig hebben." Dat stellen de humanitaire organisaties Amnesty International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. "We mogen niet vergeten dat het hier gaat om mensen."

Amnesty International en Vluchtelingenwerk Vlaanderen roepen op om de basisrechten van migranten en asielzoekers te respecteren. Ze reageren daarmee op de grenscontroles die sinds maandagavond aan de Frans-Belgische grens worden gehouden, een maatregel van minister van Binnelandse Zaken Jambon (N-VA) en de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl De Caluwé (CD&V).

De organisaties wijzen op de nood aan degelijke informatie voor de migranten en asielzoekers. "Het is absurd dat migranten moeten afgaan op geruchten en verhalen van smokkelaars. Velen kennen de asielprocedures niet of weten niet dat ze via gezinshereniging naar Groot-Brittannië zouden kunnen gaan. Correcte en duidelijke

informatie over de mogelijke procedures zou hen toelaten om een geïnformeerde keuze te maken", zegt Eva Berghmans van Amnesty International.