Dossier Vluchtelingencrisis

"290 politiemensen extra aan grens"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé overleggen over extra maatregelen voor aan de Franse grens. Ze willen zich zo voorbereiden op de mogelijke instroom van vluchtelingen die er zou komen door de ontruiming van de ‘jungle’ van Calais. Er worden onder andere 290 extra politiemensen per dag ingezet op gevoelige plaatsen.

Die ontruiming is voorlopig uitgesteld, omdat de rechter die het vonnis moet vellen nog geen beslissing heeft genomen. Toch willen Jambon en Decaluwé niets aan het toeval overlaten.

Dit zijn de maatregelen die Jambon nu al neemt:

1.       Er komt bewaking op strategische plaatsen aan de grens, meer bepaald die plaatsen die bij de politie al bekend staan als smokkelroutes

2.       Transitmigranten die toch door de mazen van het net glippen, worden naar het afhandelingscentrum van de Dienst Vreemdelingenzaken gebracht, en krijgen het bevel om onmiddellijk het land te verlaten

3.       Er komt extra capaciteit in de haven van Zeebruge

4.       Er worden 250 tot 290 extra politiemensen ingezet per dag. Federale en lokale politie werken samen.

5.       Jambon heeft voor deze specifieke situatie een afwijking gemeld van het Schengen-verdrag bij de EC. Dat blijft zo, “zolang nodig is”

Jambon voegt ook nog toe dat ze met deze maatregelen tentenkampen "à la Calais" absoluut willen vermijden in ons land. "De stroom is nu al op gang. Gisteren hebben we bijvoorbeeld een groep van 32 kunnen onderscheppen in Adinkerke. Het potentieel als de Fransen de kampen sluiten, is enkele duizenden", zegt hij.

"Elke auto wordt gecontroleerd"

VTM NIEUWS-journaliste Rosalie Pieters staat aan de grenscontrole in De Panne. "Alle auto's worden hier tegengehouden. Chauffeurs moeten hun papieren laten zien en de politie checkt de koffers', zegt ze. Mensen die niet in orde zijn, moeten te voet terugkeren. De hele grens op die manier controleren is niet mogelijk. Wél wordt er ook extra gecontroleerd in velden en in de haven van Zeebrugge.