Staking bij Albert Heijn Gent en Antwerpen

Het personeel van de twee filialen van Albert Heijn in Antwerpen en Gent staken. Ze gaan niet akkoord met de aangekondigde verkoop van hun winkel. "De winkel op de Groenplaats is om acht uur vanochtend niet opgegaan. Er zijn een veertigtal stakers en een drietal werkwilligen. Dat is heel spontaan gegaan. De directeur kwam vanochtend naar de winkel en toen is het werk neergelegd", zegt BBTK-secretaris Erik Dirkx. "Men is kwaad en men wil garanties om te weten wat er met hen gaat gebeuren. Er moet een oplossing worden gevonden."

Gisteren werd bekend dat Albert Heijn enkele winkels moest verkopen. Dat werd bepaald door de auditeur van de Belgische mededingingsautoriteit. Zo niet mag de fusie tussen Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, en Delhaize niet doorgaan. De winkels die sluiten zijn Kiel, Oudenaarde, Lokeren, Leuven, Boortmeerbeek, Turnhout, Antwerpen Groenplaats en Gent Overpoort. 

Het personeel van die laatste twee winkels legt nu het werk neer, in protest tegen de beslissing. Er is veel ophef over de nakende verkoop. Zo zijn ook veel klanten kwaad. In Leuven loopt een petitie tegen de sluiting, al meer dan duizend mensen ondertekenden die.

Woensdag ook staakdag
Het personeel van het Albert Heijn-filiaal in de Gentse Overpoort, waar een veertigtal mensen werken, legde deze middag het werk al neer. Ook morgen, woensdag, willen ze dat doen als er geen harde garanties zijn over jobbehoud. Dat zegt afgevaardigde Thomas Baeyens (BBTK) voor de poorten van de vestiging in Gent, waar het personeel deze middag het werk neerlegde.

"We willen garanties op papier dat de mensen ofwel bij de overnemer aan de slag kunnen of in andere vestigingen van Albert Heijn", zegt vakbondsafgevaardigde Baeyens. "Deze vestiging is nog geen twee jaar open. Er werken vooral jonge mensen met een vast contract die een toekomst willen opbouwen."

 

Beeld: ATV