Griep? "Alle scholen dicht"

Professor Niel Hens, die verbonden is aan de universiteiten van Antwerpen en Hasselt lanceert een opmerkelijk voorstel: scholen moeten kunnen sluiten om de uitbraak van een bepaalde infectieziekte, zoals griep, tegen te gaan. Dat meldt Het Laatste Nieuws vandaag.

Het griep- of influenzavirus is zeer besmettelijk. Mensen brengen het vooral over door te hoesten, te praten of elkaar een hand te geven. Hoe snel griep nu precies doorgegeven wordt, dat onderzoekt Niel Hens. Een statisticus die via wiskundige modellen probeert te voorspellen hoe groot de kans is dat een infectieziekte zich verspreidt. Hij stelt dat scholen op basis van de onderzoeksresultaten mogen sluiten, om de uitbraak van een bepaalde ziekte tegen te gaan.

Zo zou een griepepidemie kunnen worden tegengehouden door bij uitbraak de scholen simpelweg enkele dagen te sluiten. “Iemand met griep is slechts vijf tot zes dagen besmettelijk. Het is allemaal een kwestie van timing: je moet precies weten wanneer de epidemie start en op welk moment je dan moet ingrijpen”.

Om de verspreiding van infectieziektes beter in kaart te brengen, heeft de professor nu 1,6 miljoen euro gekregen van de Europese Onderzoeksraad. Zo krijgt hij de mogelijkheid om te bestuderen hoe ziektes worden overgedragen, waardoor er een aanbeveling kan gedaan worden rond bijvoorbeeld vaccinaties, of dus de sluiting van scholen.  Op officiële aanbevelingen is het echter nog vijf jaar wachten, tot het onderzoek afgerond is.