Online geen BTW betalen: zo werkt het

Wie bij een internationale webwinkel iets koopt, kan daarbij doodeenvoudig de BTW-plicht omzeilen. Het enige dat je hoeft te doen is een BTW-nummer invullen voor je de aankoop afrondt. Als particulier heb je dat uiteraard niet, maar kan je probleemloos het BTW-nummer van eender welk bedrijf gebruiken. Legaal is dat uiteraard niet, maar uit een test van VTM NIEUWS en TV OOST blijkt dat er geen enkele controle is.

Wanneer Belgische bedrijven goederen kopen bij elkaar, betalen ze daar 21% BTW op, die ze later wel terugkrijgen bij hun BTW-aangifte. Bij aankopen in het buitenland moeten ze de BTW-heffing sowieso niet betalen. Als particulier betaal je die BTW wel – tenzij je met een BTW-nummer jezelf voordoet als bedrijf. Dat mag niet, maar bij grote webshops wordt blijkbaar helemaal niet gecontroleerd of iemand al dan niet BTW-plichtig is. Met een willekeurig BTW-nummer kan je dus een korting van 21% krijgen.

Geen automatische controle

Financieel expert Paul D’Hoore legt uit hoe dat komt. “In ons land moeten alle bedrijven 1 keer per jaar een lijst maken van alle klanten die BTW-plichtig zijn. Dan komt eigenlijk vanzelf aan het licht of een nummer klopt of niet klopt, of al dan niet overeenstemt met een bedrijf. Een buitenlands bedrijf moet die lijst niet maken, en op die manier heb je niet automatisch een vaststelling van nummers die niet kloppen.”

Europese aanpak nodig

Minister van Financiën Johan van Overtveldt bevestigt dat het hier gaat om fraude, en benadrukt dat de nodige maatregelen genomen worden. “Het is natuurlijk zo dat deze problematiek alleen maar op Europees vlak een coherent en sluitend antwoord kan krijgen, want het internet kent geen grenzen.”