KAART: Deze 8 Albert Heijns verdwijnen

In het kader van de geplande fusie tussen Ahold en Delhaize moeten zowel Ahold (Albert Heijn) als Delhaize winkels verkopen. Dat vraagt de Belgische mededingingsautoriteit. In totaal moeten acht Albert Heijn- en zo'n vijf Delhaizewinkels verkocht worden.

Beide bedrijven en de vakbonden bevestigen het nieuws. De reden voor de verkoop zit in de competiviteit: Delhaize en Ahold zouden er samen te sterk aanwezig zijn na de fusie.

8 Albert Heijns sluiten
Volgens de vakbonden gaat het om acht vestigingen van Albert Heijn, goed voor 400 banen. Het gaat om winkels op het Kiel, de Antwerpse Groenplaats, in Turnhout, Gent, Oudenaarde, Boortmeerbeek, Leuven en Lokeren, zegt Erik Dirkx van de BBTK. "We gaan er alles aan doen om de tewerkstelling te behouden", vult Thomas Vanbiervliet van de liberale vakbond aan.

Een woordvoerder van Delhaize bevestigt dat ook de Belgische keten een "klein aantal" winkels moet verkopen. "Om de competitiviteit te behouden, dienen Delhaize en Ahold een aantal winkels te desinvesteren", aldus Nicolas Van Hoecke van de Delhaize Groep. "De winkels en het personeel zijn al ingelicht. Het gaat niet om eigen winkels, maar om franchisewinkels." De woordvoerder wijst er op dat het mededingingscollege nog definitief goedkeuring moet geven. Volgens goed ingelichte bronnen zou het om vijf Delhaize-winkels gaan die moeten worden verkocht.