Eurostar ontspoort bijna door betonblok

Spoorwegnetbeheerder Infrabel gaat een klacht indienen, nadat een Eurostar-trein vrijdagvoormiddag tegen een betonblok was gereden op de hogesnelheidslijn nabij Aat, in de provincie Henegouwen. Het parket van Doornik gaat uit van kwaad opzet en start een onderzoek.

"Infrabel zal een klacht indienen na die kwaadwillige daad, een daad van sabotage gericht tegen de spoorveiligheid", zegt Frédéric Petit, de woordvoerder van de spoorwegnetbeheerder. Een Eurostar-trein reed vrijdag rond 11 uur tegen een betonblok op dat op de sporen was gelegd. De trein ontspoorde niet en de circa 450 mensen aan boord bleven ongedeerd. Een tweetal dwarsliggers van het spoor raakte beschadigd.

Kwaad opzet
Het parket spreekt van een daad van kwaadwilligheid. "Nadat ze een gat hadden gemaakt in de omheining, hebben een of meerdere individuen een betonnen goot met een metalen plaat erover op de sporen geplaatst", aldus Frédéric Bariseau, substituut van de procureur des Konings van Doornik. Er zijn geruchten dat er vier mensen zouden zijn opgepakt, maar daar wilde het parket zaterdag niets over kwijt. "Ik bevestig noch ontken", aldus nog Bariseau. Maandag zou er een stand van zaken gegeven worden van het onderzoek.

Niet eerste incident
Het is niet het eerste incident op die plaats. Drie maanden geleden waren er al problemen met een Thalys-trein die niet verder kon rijden door brandstichting in elektriciteitskabines.