Alibaba krijgt vestiging in Brussel

De Chinese onlinewinkel Alibaba wil dit jaar een contactpunt openen in Brussel. Dat staat in De Tijd. Alibaba-eigenaar en multimiljardair Jack Ma wil voor de vestiging in Brussel 100 Belgen opleiden in China.

Het contactpunt in Brussel wordt een ‘Alibaba-ambassade’, een fysiek contactpunt dat de brug moet maken tussen Belgische producenten en Chinese consumenten. De onlinewinkel wil over heel de wereld een netwerk met zulke ambassades uitrollen en rekent hiervoor op steun van lokale overheden.

Elk land met zo’n ambassade krijgt op de site van Alibaba een virtueel paviljoen. Consumenten kunnen daar dan terecht voor culinaire specialiteiten en luxeproducten, maar ook voor toeristische informatie en diensten.

Jack Ma deed vorig jaar al een verkennende ronde in Europa en toen was er al sprake van een ‘Alibaba-ambassade’ in Brussel. Ondertussen zou er sprake zijn om die ambassade al in mei te openen. Op het Wereld Economisch Forum heeft Ma aan koning Filip beloofd om 100 Belgen een opleiding te geven in China om zo de finesses van de Chinese markt bij te brengen.