Dossier Vluchtelingencrisis

100 asielzoekers op de vuist om hoofddoek

In het kwartier Moorslede in Leopoldsburg, waar een noodopvangcentrum voor asielzoekers is ingericht, is gisterennamiddag een honderdtal personen slaags na een discussie over een hoofddoek. Afghanen, Irakezen en Syriërs gingen met elkaar op de vuist. Een zevental personen liep verwondingen op. Een van hen moest voor verzorging naar het ziekenhuis.

De lokale politie van de zone Kempenland was onmiddellijk ter plaatse om de gemoederen te bedaren. De agenten namen elf personen mee voor verhoor. De aanleiding voor de massale vechtpartij is nog in onderzoek. De discussie zou zijn ontstaan omdat enkele asielzoekers vonden dat een meisje een hoofddoek moest dragen. Andere asielzoekers namen het voor haar op, waarop een vechtpartij volgde.

"Ontolereerbaar en verwerpelijk"
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) "vindt het totaal ontoelaatbaar dat bepaalde jonge Afghanen het nodig vinden om tegen Syrische meisjes te zeggen dat ze een hoofddoek moeten dragen en dat ze zich niet westers mogen kleden.” Dat zei hij aan VTM NIEUWS. “Zij komen naar hier, zij zijn hier te gast. Wij niet bij hen. Zij moeten zich aanpassen aan onze regels.”

11 vluchtelingen opgepakt

Elf vluchtelingen zijn vannacht opgepakt door de politie, maar zijn vanmorgen weer vrijgelaten. De vier agressiefste zijn wel ter beschikking gesteld van de regering. Zij zijn overgebracht naar een gesloten instelling waar verder zal worden beslist over hun asielprocedure. Dat zegt VTM NIEUWS-journaliste Nathalie Dyck vanuit Leopoldsburg.

Bekijk ook: