“Sanering begroting is stilgevallen”

De begrotingscontrole van de federale regering volgende maand wordt een moeilijke klus. Dat blijkt uit een kritisch rapport van de Nationale Bank. De sanering van de overheidsfinanciën is stilgevallen zegt de gouverneur, Jan Smets. De overheid bespaart wel, maar zij geeft nog altijd bijna 3 procent meer uit dan er geld binnenkomt. Om een evenwicht te bereiken, is er tegen 2018 nog een inspanning nodig van ruim 10 miljard, zegt de gouverneur, dat is 900 euro per Belg.

"Onze staatsschuld is nu 393 miljard euro en daar moeten we rente op betalen. Ons land betaalt elk jaar 12 miljard euro rente", legt Paul D'Hoore uit. "De Europese Centrale Bank heeft er alles aan gedaan om de rente te verlagen, maar de overheid moet dus ook minder rente betalen."

"Regering heeft zich in slaap laten wiegen"
"Dat betekent dat terwijl de schuldenberg alleen maar groter is geworden, elke lening die vervalt hergefinancierd kan worden tegen een veel lagere rente en dat het bedrag dat we moeten betalen eigenlijk niet groter is geworden. Daardoor wordt dat door de regering niet zo aangevoeld en heeft men zich wat in slaap laten wiegen. Maar zo zijn er dus twee jaar verloren gegaan volgens de gouverneur van de Nationale Bank."