Essers krijgt fiat voor bomenkap in Genk

Het logisitieke bedrijf Essers kan haar farmasite in Genk uitbreiden. De Vlaamse regering maakt de kap van 11 ha naaldbos voor die plannen mogelijk. Er komen natuurcompensaties, onder meer via 13,2 ha eiken-berkenbos. De uitbreiding zou zorgen voor 400 bijkomende jobs.

Essers wil aan de Transportlaan en de E314 in Genk 70.000 vierkante meter magazijnen bijplaatsen. Daarvoor moet wel 11 ha bos wijken. Tegen die plannen kwam protest van natuurverenigingen en van cabaretier Wouter Deprez. Het bedrijf Essers zei echter dat er in Limburg geen alternatieve locatie voorhanden is voor de plannen.

Schauvliege: "creatie jobs broodnodig"
De Vlaamse regering legde vrijdag het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) vast dat de uitbreiding mogelijk maakt. Ter compensatie komt er 13,2 ha bos in Opglabbeek, op de grens met Genk en 1 ha grasland in Zonhoven. Verder wordt in Genk een natuurgebied uitgebreid met 7,5 ha, in Zonhoven wordt een bivakplaats afgebroken om er de natuurwaarde te herstellen. Essers zal voor de plannen wel nog een bouw- en milieuvergunning moeten bekomen.

Minister Schauvliege zegt dat de beslissing streeft naar "een evenwicht tussen ecologie en economie". "De creatie van 400 jobs is broodnodig in een stad met 3.600 werklozen", zegt ze.

"Kapping strikt beschermd bos"
Natuurpunt, Bos+ en de Bond Beter Leefmilieu, de federatie van 150 milieu- en natuurvereningen in Vlaanderen, betreuren dat de Vlaamse regering hun plan B niet volgde om dus geen beschikbare en ongebruikte bedrijfsterreinen aan Essers voor te stellen. In een gezamelijke reactie zeggen de verenigingen dat hun plan B voor Essers niet alleen extra jobs mogelijk zou maken, maar ook de natuur zou redden.

"In de regio zijn heel wat braakliggende bedrijventerreinen te vinden die geschikt zijn voor de uitbreiding die transportbedrijf Essers voor ogen heeft", klinkt het. "Maar de regering besloot de piste niet te onderzoeken en duwt met haar beslissing van vandaag de kapping van een strikt beschermd bos door."

Deprez: "Kous nog niet af"
Cabaretier Wouter Deprez reageert gelaten, maar stelt dat de kous nog niet af is. "Wellicht stappen natuurorganisaties nu naar de Raad van State", zegt hij vrijdag in een reactie op Facebook. Hij noemt de beslissing van de Vlaamse regering om de uitbreiding toe te laten "de zoveelste inspiratieloze plotwending".

"De juridische afloop van deze episode staat nog niet vast, maar een deel van het eindresultaat wel al: veel kwaadheid, frustratie en onbegrip bij de burger, tijdverlies voor Essers en imagoschade voor de Vlaamse regering", besluit Deprez.

Sp.a: "Zonder overleg foute beslisisng"
Ook oppositiepartij sp.a meent dat Schauvliege de foute beslissing heeft genomen. Er dreigen immers juridische procedures, die alleen maar verliezers zullen opleveren, zeggen de parlementsleden Rob Beenders en Bruno Tobback. De sp.a'ers zeggen dat ze de minister hadden opgeroepen om alle partijen te betrekken in haar beslissingsproces zodat de regering vandaag een juiste beslissing - met een breed draagvlak bij alle betrokkenen - zou nemen, om zo het risico op procedures tot een strikt minimum te beperken.

"Minister Schauvliege doet vandaag het omgekeerde. Zonder overleg neemt ze een foute beslissing en zijn we vertrokken voor jarenlange procedures. Hierdoor zijn er alleen maar verliezers: de natuur wint hier niets bij, maar bovendien staan ook de 400 broodnodige jobs in Limburg op de helling", zegt de sp.a.