Miljoenenverlies voor Coucke in VS

Omega Pharma, het bedrijf van Marc Coucke, heeft geen goede resultaten geboekt eind vorig jaar. Dat heeft Joe Papa gezegd, de CEO van farmareus Perrigo die Omega Pharma in maart vorig jaar overnam. Als gevolg moeten de sportdranken van het merk Etixx eruit.

Bij Perrigo geven ze zelfs toe dat ze te veel betaald hebben voor Coucke's bedrijf. Ze legden maar liefst 3,6 miljard euro op tafel maar nu wordt het bedrijf voor 167 miljoen euro ingeschreven in de boeken. Bij de voorstelling van de jaarcijfers vielen vooral de tegenvallende cijfers op van de divisie Branded Consumer Healthcare (BCH), die werd opgericht om de merken van Omega Pharma in onder te brengen. De financiële prestaties van de BCH-divisie lagen in het vierde kwartaal van 2015 "onder de interne verwachtingen", moest Papa toegeven.

Perrigo boekte een koersverlies van ruim 16 dollar. Voor Coucke zou dat betekenen dat zijn vermogen op papier met 86 miljoen dollar (78 miljoen euro) krimpt.

Merken onder loep
De topman kondigde meteen ook maatregelen aan op het vlak van "mensen, processen en producten". De managementstructuur zal herschikt worden en de merkenportefeuille gaat onder de loep. Merken die slecht presteren of traag groeien, moeten eruit. Als voorbeeld van zo'n merk, gaf de CEO het "Etixx-sportdrankenproduct" mee. "Dat beantwoordt niet aan onze interne doelen qua 'return on investment'", klonk het.

Etixx is een merk van sportvoeding en -supplementen. Het omvat meer dan alleen sportdranken. Het merk is in België vooral bekend omwille van zijn sponsoring van sportploegen als Etixx-Quick Step (wielrennen), Castors Braine (basketbal) en KV Oostende (voetbal).