Dossier Vluchtelingencrisis

16-jarige asielzoeker verkracht vrouw in opvangcentrum

Een minderjarige Afghaan heeft in het opvangcentrum van het Rode Kruis in Menen een jonge vrouw verkracht. Dat bevestigen het Rode Kruis en het parket van Oost-Vlaanderen aan VTM NIEUWS. De jongen is opgepakt en wordt opgesloten in het gesloten centrum van Everberg.

De feiten dateren van afgelopen woensdag. Het slachtoffer werkt bij de cateraar die levert aan het opvangcentrum. Toen ze in de kelder voorraad ging halen, werd ze verkracht door de minderjarige Afghaan, een jongen van zestien jaar. Voor de verkrachting zou hij de vrouw verbaal al lastiggevallen hebben. In afwachting van zijn proces wordt hij opgesloten in het gesloten centrum van Everberg. Het meisje heeft een klacht ingediend voor aanranding en verkrachting.

Net cursus 'omgaan met vrouwen' gekregen
Het Rode Kruis zegt dat er voordien geen problemen waren en dat de minderjarige nog maar onlangs de cursus ‘hoe omgaan met vrouwen’ had gekregen. Die wordt gegeven aan asielzoekers, sinds de massale aanrandingen in Keulen op oudejaarsnacht. De organisatie tilt dan ook zwaar aan het incident. “Dit is het eerste ernstige incident sinds het begin van de asielcrisis”, zegt An Luyten van het Rode Kruis.

Aangezien de jongen minderjarig is, wordt de zaak behandeld door de jeugdrechter. Hij kan wel doorverwezen worden naar de correctionele rechtbank. Het onderzoek gebeurt nu door het parket van Oost-Vlaanderen, omdat de voogd van de niet-begeleide minderjarige asielzoeker in Oost-Vlaanderen woont.


"Eerste keer dat dit in België gebeurt"
Het is opvallend dat het Rode Kruis naar buiten komt met het verhaal van de verkrachting. “Ze willen hiermee een dubbele boodschap geven”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Julie Colpaert. “Enerzijds willen ze benadrukken dat de feiten niet kunnen, anderzijds willen ze erop wijzen dat het de eerste keer is dat dit in België gebeurt, dat dus een alleenstaand geval is.” “De asielzoeker zit momenteel opgesloten in een jeugdinstelling. De jeugdrechter moet nu beslissen of hij aanzien wordt als een volwassene. In extremis wordt de asielprocedure stopgezet en moet hij het land verlaten.”

"Asielprocedure kan worden stopgezet"
Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, heeft intussen gereageerd op de verkrachting van een jonge vrouw door een minderjarige Afghaan in het opvangcentrum in Menen. “Als er zware feiten tegen de openbare orde worden gepleegd, verkrachting valt daar duidelijk onder, dan wordt er geen status gegeven aan de betrokkene. Hij wordt dan niet erkend en krijgt geen verblijfsrecht op Belgisch grondgebied. Een gevolg is dan dat hij uitgezet zal worden naar Afghanistan waar hij vandaan komt.”