Vaker voedselvergiftiging uit eigen keuken

Jaarlijks zijn er in ons land 370 geregistreerde voedselvergiftigingen waarbij meerdere mensen ziek worden. Maar in tegenstelling tot wat velen denken loopt het vaker mis in onze eigen keuken, dan in de grootkeuken. Dat concludeert het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid en meldt Het Nieuwsblad vandaag.

Gevallen van voedseltoxi-infectie kunnen zich voordoen in de verschillende stadia van de voedselketen: van de producent tot de consument. Ook in onze eigen keuken kunnen onjuiste kennis en praktijken ten aanzien van het bewaren, hanteren en bereiden van voedingsmiddelen leiden tot een bacteriële besmetting van voedingsmiddelen.

Uit het onderzoek dat werd uitgevoerd bij Belgische gezinnen blijkt dat amper 1 op 10 Belgen weet hoe hij of zij  op de juiste manier moet omgaan met voedsel. Toch is dit van essentieel belang om besmettingen te vermijden. Enkele tips:

Voedsel bewaren
De minimale koelkasttemperatuur om voedingsmiddelen op een veilige manier te bewaren is 4°C. De koelkast zelf wordt dan weer best minstens één keer per maand gereinigd.

Kruisbesmetting vermijden
Kruisbesmetting vermijden doe je door telkens je handen te wassen met water en zeep voor u begint te koken en na het aanraken van rauwe eieren en rauw gevogelte of vlees. De snijplank waarop rauw vlees of gevogelte gesneden wordt moet afgewassen worden met water en zeep.

Voedingsmiddelen ontdooien
Om elk risico op een voedseltoxi-infectie te voorkomen moeten vlees, gevogelte en/of vis op een veilige manier worden ontdooid, namelijk in de koelkast, in de microgolf of onder koud stromend water.

Gaarheid van vlees
Kippenvlees wordt beschouwd als de voornaamste zaak van gevallen van campylobacteriose, een van vaakst voorkomende veroorzakers van diarree. Het is dus aan te raden om vooral kip voldoende te bakken voor consumptie.

Wat met de houdbaarheidsdatum? 
We houden ook te weinig rekening met de houdbaarheidsdatum van producten. Eten dat over datum is, eet 65 procent van de Belgen toch nog op. Bij droge voeding, pasta of chocolade bijvoorbeeld, is dat meestal niet erg. Maar bij yoghurt of andere verse producten doet u het écht beter niet. Een voedselvergiftiging kan dan het gevolg zijn.