Belg eet meest garnalen, maar vangt er het minst

De Belg is met grote voorsprong de belangrijkste consument van grijze noordzeegarnalen. Ons land is wel slechts goed is voor 1 procent van het totale gevangen volume. Dat blijkt uit een themanummer van ‘West-Vlaanderen Werkt’.

België is met 54 procent veruit de grootste verbruiker van grijze noordzeegarnalen. Ons land wordt gevolgd door Nederland, met twintig procent, en Duitsland, met 15 procent. Bovendien blijft de markt en de consumptie gestaag groeien. Er is nog heel wat potentieel: in 2014 werd maximaal 46 procent van de garnalen bevist, zo blijkt uit Europese cijfers.

Amper 2 procent 
Opvallend: België vangt amper 1 tot 2 procent van die garnalen, goed voor een aanlanding tussen de 300 en 500 ton op jaarbasis. Het meeste landt aan in Oostende, dat Zeebrugge de jongste jaren voorbijging. In Zeebrugge wordt er zelfs niets meer behandeld, waardoor de merknaam 'Zeebrugse noordzeegarnaal' een mythe is geworden. Nederland is qua vangst de nummer één met 45 procent, goed voor een volume van 15.475 ton garnalen. Duitsland volgt als tweede met 12.592 ton, Denemarken volgt al veel verder met 3.476 ton. Het totaal volume bedraagt ongeveer 35.000 ton.

Garnalenkotters
Ons land deed het ooit beter, met ruim 3.000 ton in 1956, en zelfs nog bijna 1.500 ton in 1982. Ook de vloot werd fors uitgedund doorheen de jaren. Er zijn nog dertien echte garnalenkotters, waarvan de grootste drie dan nog in handen zijn van Nederlandse eigenaars. De vloot is fors verouderd met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar. De cijfers tonen aan dat het aangelande volume te weinig is om rendabel te zijn voor de sector.

Garnaalkroketten
De productie van garnaalkroketten doet het dan wel weer goed. België is goed voor de consumptie van 90 procent van de garnaalkroketten, en staat in voor 70 procent van de productie, goed voor 33 miljoen garnaalkroketten. Achttien Vlaamse fabrikanten maken zo'n kroketten. Het gaat om een jonge industrie want twee derde startte pas na 2000.