15 jaar cel voor Khalid Zerkani

De openbare aanklager heeft 15 jaar cel geëist tegen Khalid Zerkani. Vanmorgen is voor het hof van beroep het proces tegen Zerkani en drie andere terreurverdachten gestart. 

Eerder was het al twee keer uitgesteld, omdat de rechters zich niet veilig voelden. In eerste aanleg kreeg Zerkani 12 jaar cel. Hij wordt aanzien als de grootste ronselaar van Syriëstrijders uit Molenbeek, maar hij ontkent. Begin deze week is er trouwens ook een tweede proces tegen hem gestart.

De voorbije twee keer werd het proces stilgelegd. Eind januari reageerde de rechter zelfs woedend toen hij camera's en fotografen zag buiten de rechtszaal. Toen werd het proces voor de tweede dag op rij stilgelegd, omdat de rechter zich niet veilig voelde. Vandaag gelden dan ook opnieuw strenge maatregelen. Zo mag er niet gefilmd worden in de rechtszaal. 

Zerkani geldt als een van de grootste ronselaars van Syriëstrijders in Molenbeek. Hij ontkent echter formeel iets met de zaak te maken hebben. "Hij blijft bij zijn standpunt dat hij in eerste aanleg had", zegt zijn advocaat. "Hij ontkent leider te zijn en mensen gerekruteerd te hebben."