Gevonden lichaam aan badboot is Hodei

Het lichaam dat vorige week werd aangetroffen in het Kattendijkdok aan het Antwerpse Eilandje is dat van Hodei Egiluz Diaz, de 24-jarige Bask die in oktober 2013 verdween in Antwerpen. Dat bevestigt het parket van Antwerpen aan VTM NIEUWS.

Er waren al eerder aanwijzingen dat het gevonden lichaam aan de badboot dat van Hodei zou zijn, maar nu zou de autopsie hebben uitgewezen dat het wel degelijk om de Spaanse jongeman gaat.

Het lichaam van de vermiste Hodei werd vorige week donderdag gevonden bij het bergen van de badboot, die zonk in september vorig jaar. Het lichaam lag volgens het parket al lange tijd in het water, dat bemoeilijkte de identificatie.

"Bijzondere herinnering voor Antwerpenaren"
Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen heeft al gereageerd op het nieuws: "Mijn gedachten zijn bij de ouders, de familie en de vrienden van Hodei. Ik wens hen mijn diepe medeleven te betuigen. Zij hebben meer dan twee jaar intensief en met alle overtuiging gezocht met de steun van vele Antwerpenaren die zich persoonlijk betrokken voelden bij zijn verdwijning. Aan de ondraaglijke onzekerheid rond het lot van Hodei komt nu een dramatisch einde", zegt hij.

"In mei 2015 kreeg Hodei een gedenkteken van Baskische steen aan de Koolkaai. Op deze manier zal hij altijd verbonden blijven met onze stad en symbool staan voor alle personen die nog vermist zijn. Ik wil afwachten of verder onderzoek meer duidelijkheid kan scheppen over de omstandigheden van zijn verdwijning op 19 oktober 2013. Ik ben zeker dat vele Antwerpenaren samen met mij een bijzondere herinnering zullen bewaren aan de warme, volgehouden en intense solidariteit die het Baskische volk in deze zaak betoonde. In Antwerpen zal Hodei altijd herdacht worden.”

Gefrustreerde speurders
Voor de vele speurders die meer dan twee jaar hebben gezocht naar het lichaam, komt dit wellicht als een grote verrassing. Op 13 oktober 2015 wilde het Antwerpse parket het gerechtelijk onderzoek nog afsluiten omdat ze "alles gedaan hadden wat ze konden". Woordvoerder Ken Witpas zei toen dat "alles uitgeput" was, dat er "in totaal 3200 manuren waren besteed aan de zoektocht maar dat ze de Spaanse Hodei niet konden vinden. Het frustreerde hen". De ouders van Hodei konden daar niet mee akkoord gaan en vroegen bijkomende onderzoeksdaden.

Hodei verdween in de nacht van 19 op 20 oktober 2013 na een avondje uit. Hij werd het laatst opgemerkt door camerabeelden aan de Brouwersvliet, rond 4u30. Eerder die avond werd hij twee keer beroofd. De vier verdachten van die misdrijven konden echter niet gelinkt worden aan de verdwijning.

Zoekacties vlakbij
Eén van de hypotheses van de speurders houdt in dat Hodei in de Schelde terechtgekomen moet zijn. Daarom werden er verschillende zoekacties op touw gezet in de omgeving van het vaarwater en verschillende dokken. Sonarboten, helikopters en gespecialiseerde Nederlandse honden werden ingezet, allemaal tevergeefs. Het lichaam van Hodei blijkt uiteindelijk in het Kattendijkdok te liggen, vlakbij het Bonapartedok en Willemdok op het Antwerpse Eilandje dus, waar duikers meerdere keren gezocht hebben naar het lichaam.

Ouders in het land
De ouders van Hodei zijn in het land en werden al ingelicht dat het lichaam van hun zoon gevonden is. Ze waren eerder naar België afgereisd om de persconferentie van Child Focus bij te wonen, waar het opsporingsbericht van Hodei met 3D-technieken bewerkt werd. Rond dezelfde tijd raakte bekend dat er een lichaam gevonden was in het Kattendijkdok bij de berging van de badboot. Dus besloten de ouders hier te blijven om het verdere onderzoek te volgen.


"Misterie hoe Hodei om het leven kwam"
Het lichaam van Hodei zat vast in de modder en is naar boven komen drijven door de bergingswerken van de Badboot. Dat legt VTM NIEUWS-journalist Faroek Özgünes uit. Het blijft nog steeds een mysterie hoe Hodei juist om het leven is gekomen. Er loopt ook nog steeds een gerechtelijk onderzoek. Het vermoeden dat speurders eerder al hadden blijkt nu te kloppen, namelijk dat Hodei in de Schelde of in een dok is gevallen.