Drie jaar cel voor mensensmokkelaar

Een 25-jarige Iraniër is door de Brugse strafrechter tot drie jaar effectieve celstraf veroordeeld voor het smokkelen van zes vluchtelingen. S.S. werd in september 2015 ingerekend op de parking langs de E40 in Mannekensvere. Hij kreeg ook een boete opgelegd van 36.000 euro, waarvan de helft effectief.

De West-Vlaamse parkings langs de E40 vormen al langer het vaste werkterrein van mensensmokkelbendes. Daarom werd de snelwegparking in Jabbeke op 24 september 2015 opnieuw in de gaten gehouden. De politie stelde vast hoe een Renault Kangoo zes mensen afzette op de parking. Daarna reed de wagen aan hoge snelheid door naar de parking langs de E40 in Mannekensvere. De bestuurder van de Renault werd ingerekend, maar de slachtoffers of andere verdachten konden niet meer aangetroffen worden.

S.S. beweerde dat hij zelf een slachtoffer is van de mensensmokkelaars die klanten ronselen in de Noord-Franse vluchtelingenkampen. "Het is een rechtstaat onwaardig hoe het parket deze processen voert in de media. Vroeger kwam men met bewijzen, nu is men enkel geïnteresseerd in het willekeurig oppakken van mensen", pleitte zijn advocaat, Jean-Marie de Meester. Die laatste uitspraak zorgde voor een bitse discussie met procureur Frank Demeester, die de uitspraak zelfs liet akteren op het zittingsblad. 

Volgens de verdediging waren er geen bewijzen dat de Iraniër zich schuldig maakte aan mensensmokkel. Zo is er ook geen spoor van een vermogensvoordeel. "Ik vraag de vrijspraak, maar de realiteit is dat de Dienst Vreemdelingenzaken en de staatssecretaris hem in dat geval toch wel zouden opsluiten."