“Terroristen bespioneerden nucleaire topman”

Terroristen hebben urenlang stiekem een topman uit de nucleaire sector gefilmd. Dat gebeurde met een camera rechtover zijn huis, die verstopt zat in een bosje. Dat bevestigt het federaal parket aan onze redactie.

De beelden zijn gevonden bij Mohammed Bakalli, een van de terroristen die betrokken was bij de aanslagen van Parijs. Op de beelden is ook te zien hoe twee mannen in een getinte wagen de camera komen oppikken. Wat precies de bedoeling was van de spionage, is niet duidelijk, al wordt niet uitgesloten dat de terroristen plannen hadden om kerncentrales in ons land aan te vallen. "Het is op basis van de gemaakte vaststellingen te vroeg om te zeggen wat de precieze bedoelingen van de makers van die beelden waren", klinkt het bij het federaal parket.

Huiszoekingen
De beelden zijn in december gevonden bij huiszoekingen. De speurders hadden eerst geen idee van wat er nu precies op de beelden, die een tiental uren duren, te zien was en wie er gefilmd werd. Het was dankzij een bus van De Lijn die op de beelden te zien was, dat ze de exacte locatie - ergens in Vlaanderen - konden achterhalen. En toen ze het adres kenden, konden de speurders ook achterhalen wie er precies bespioneerd werd. Een nucleaire topman, zo bleek.

Het is nog niet duidelijk of de beelden voor of na de aanslagen in Parijs gemaakt zijn. Vast staat wel dat de verdachten banden hadden met de terreurcel van Parijs. De mannen die de camera kwamen oppikken, zijn nog niet formeel geïdentificeerd.

"Zeer verontrustend"
Het is zeer verontrustend dat terreurverdachten het huis van een topman uit de nucleaire sector in het oog houden. Dat zegt Faroek Özgünes, de terreurspecialist van VTM NIEUWS. “Het is ook voor de speurders een hele verrassing dat dit materiaal opduikt bij een verdachte in een terreurdossier. Bovendien zijn die verdachten dus ook aan de privégegevens van de topman geraakt.”

Wat de verdachten precies van plan waren met de beelden, is niet duidelijk. “Er zijn een aantal hypotheses, een daarvan is de mogelijkheid van de tigerkidnapping, waarbij de man dus ontvoerd zou worden en meegenomen worden naar bijvoorbeeld zijn werkplaats.”

De kernsector is zeer waakzaam en de beveiliging rond de kerncentrales is opgevoerd. Schoolbezoeken zijn bijvoorbeeld afgeschaft. “Maar het terreurniveau voor de kerncentrales is nog steeds op twee en dus niet verhoogd.”