"Accent sprak nooit expliciet over voordelen"

Uit het inspectieverslag van de sociale inspectie bij interimbedrijf Accent Jobs blijkt dat er "nooit expliciet" is gecommuniceerd "dat voordelen (smartphone en extra verlofdag) niet zouden worden toegekend als werknemers zich kandidaat zouden stellen voor de sociale verkiezingen". Dat laat minister van Werk Kris Peeters (CD&V) weten in een bondige reactie op het nieuws dat Accent zijn werknemers oproept niet deel te nemen aan de sociale verkiezingen, dat VTM NIEUWS gisteren bracht. 

"Ontmoediging sociale verkiezingen"
Uit de vaststellingen blijkt daarnaast ook dat Accent de wettelijke procedure voor de sociale verkiezingen van 2016 heeft opgestart, zegt Peeters. De minister wijst er wel op dat de verklaringen van Accent in de media over een voordeel voor de werknemers als de sociale verkiezingen niet plaatsvinden "een ontmoediging zou betekenen van sociale verkiezingen".

Sociaal overleg met verkiezingen is voor Peeters nog altijd "een waardevol middel om een goede verstandhouding tussen werkgever en werknemers te bereiken", klinkt het. "Elke medewerker heeft de mogelijkheid zich kandidaat te stellen en/of om te stemmen op kandidaten", argumenteerde het bedrijf vandaag in een reactie.

"Tegen geest van de wet"
Gisteren zei minister Peeters nog tegen VTM NIEUWS dat hij de sociale inspectie naar Accent Jobs zou sturen. "Praktijken zoals het aanbieden van een smartphone of een extra dag verlof zijn in strijd met de geest van de wet en tegen internationale verdragen," zei hij toen.

Bekijk ook: