Dossier Terreurdreiging

“Minder chaos bij terreurniveau vier”

Als we ooit teruggaan naar het hoogste terreurniveau - van vier - zoals in november, dan moeten er duidelijke regels zijn voor de winkeliers. Dat vraagt hun federatie Comeos. Voor winkeliers in Brussel verliep die periode chaotisch: ze wisten niet of ze moesten sluiten of niet. En volgens de letter van de wet mogen ze tassen van klanten niet systematisch controleren. Dat moet volgens hen veranderen.

“We vragen dat er een systeem komt waarbij wij als handelaars informatie kunnen krijgen van de overheid”, zegt Dominique Michel van Comeos aan VTM NIEUWS, “Waarbij bijvoorbeeld voor niveau drie een aantal maatregelen genomen kunnen worden door ons, en bij niveau vier een aantal andere maatregelen.”

Controleren van klanten mag niet
Hoewel vele supermarkten de rugzakken en handtassen van klanten op wapens controleerden, mag dit volgens de wet eigenlijk niet. Veiligheidspersoneel mag alleen af en toe controleren, de klant moet trouwens telkens de toestemming geven en de winkel kan niemand de toegang verbieden. En dat is absurd, vinden de winkeluitbaters.

“Ik denk dat we daar lessen kunnen uit trekken als handelaar, als wetgever en als overheid. Een bijzondere situatie vraagt een bijzondere maatregel en dus een uitzondering. En dat is namelijk door de veiligheidsagenten toe te laten van die controles systematisch uit te voeren op elke klant”, zegt Baptiste van Outryve van Carrefour.

In sportstadions en op luchthavens zijn zulke controles de normale gang van zaken. De handelaars willen gelijkaardige regels.

 

Jambon maakt voorstellen klaar
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) laat weten dat hij op dit moment de wetgeving rond private beveiliging volop aan het evalueren is, in overleg met de sector. Binnenkort legt hij concrete voorstellen voor aan de regering.