Wie is de 'vampier van Muizen'?

Staf Van Eyken (64) kreeg in 1974 de doodstraf, automatisch omgezet in levenslang, omdat hij drie vrouwen had verkracht en gewurgd in Muizen en Bonheiden, in de buurt van Mechelen. Omdat hij tijdens de verkrachting in de borsten van zijn slachtoffers beet, kreeg hij de bijnaam ‘vampier van Muizen’.

De man zit nu al 43 jaar lang vast in de gevangenis van Leuven-Centraal. Vrijkomen zal hij niet meer doen, en dat wilt hij ook niet. Dat zei hij tijdens een interview in het boek ‘Ik heb een mens vermoord’ dat in 2009 gepubliceerd werd. Daarin verklaart hij dat hij er bewust voor kiest om nooit meer vrij te komen. Hij liet toen ook optekenen dat hij al zijn energie haalt uit de uitstapjes die hij enkele keren per jaar mag maken onder strikte begeleiding. Én hij koesterde toen de hoop dat hij ‘menselijk’ zou blijven, dat hij meer kon zijn dan de ‘vampier’ die hij genoemd werd.

Kortgeding
Tot eind 2006 mocht Van Eyken jaarlijks enkele dagen penitentiair verlof nemen. Maar vanaf dan oordeelde de Belgische Staat dat hij dat niet meer mocht, omdat er een incident was gebeurd met een andere gedetineerde waar Van Eyken zelf niets mee te maken had. De crimineel spande daarop in 2009 een kortgeding aan. Maar de rechter wees dat af omdat hij zélf had verklaard dat hij nooit meer wilde vrijkomen. En dus, redeneerde die, zijn uitstapjes ook niet nodig.

Controversiële uitstapjes
In november 2009 kwam aan het licht dat Van Eyken jarenlang de voorwaarden voor zijn gevangenisuitstapjes had geschonden. Sommige bronnen beweerden dat hij er dan van profiteerde om op café te gaan met andere misdadigers, terwijl hij helemaal niet in contact mocht komen met ex-gedetineerden. Zijn advocaat Walter Damen weerlegde dat toen.

Twee keer naar buiten
Vandaag, in 2016, werd door minister Koen Geens beslist dat Van Eyken nog één maal naar buiten mag, om zijn vaderfiguur te bezoeken in een klooster. Het gaat om een man die hem jarenlang kwam steunen in de gevangenis en die door zijn leeftijd niet meer in staat is om zelf naar Leuven te komen.

Het is de tweede keer sinds het verbod van 2009 dat Van Eyken zich buiten de gevangenis mag begeven onder strikte voorwaarden. Volgens zijn advocaat Walter Damen heeft hij zich tijdens alle uitstapjes altijd goed gedragen.