"Accent is niet aan proefstuk toe"

Uitzendbedrijf Accent Jobs gebruikt al jaren, en met succes, alle mogelijke middelen om de vakbonden buiten het bedrijf te houden. Dat zegt LBC-vakbondsverantwoordelijke Robert Veekman. "Ze zijn niet aan hun proefstuk toe." Het interimbedrijf ziet een eventuele controle door de sociale inspectie met vertrouwen tegemoet. Alle wettelijke procedures rond de organisatie van sociale verkiezingen worden gerespecteerd en gevolgd, aldus het bedrijf. "Elke medewerker heeft de mogelijkheid zich kandidaat te stellen en/of om te stemmen op kandidaten." 

Gisteren zag u in VTM NIEUWS dat Accent Jobs zijn werknemers oproept om niet deel te nemen aan de sociale verkiezingen. Als het bedrijf géén verkiezingen moet organiseren en geen ondernemingsraad moet oprichten, dan krijgt iedereen een extra dag vakantie en een smartphone. Volgens LBC-vakbondsverantwoordelijke Robert Veekman gebeurde bij de vorige sociale verkiezingen net hetzelfde. "Alle werknemers werden toen plots leidinggevenden. En die kunnen niet kiezen. Bijgevolg waren er geen kandidaten."

Onderzoek
De vakbond hoopt dat het onderzoek aangekondigd door minister van Werk Kris Peeters dan ook resultaten oplevert. Ook de andere vakbonden zijn niet te spreken over de actie van Accent. “Bij alle sociale verkiezingen zijn er werkgevers die trucjes bovenhalen, maar bij Accent Jobs gaat het nu wel echt ver”, luidt het bij ACV. 

Onderhandelingen
Opvallend: aan werkgeverszijde wordt in alle talen gezwegen over het beleid van Accent. Zowel bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) als bij de sectorfederatie Federgon wil men geen commentaar kwijt.

Het nieuws komt ook interprofessioneel op een gevoelig moment. Vakbonden en werkgevers onderhandelen juist vandaag tot de finish over een herenakkoord: afspraken wat kan en niet kan in geval van een sociaal conflict.

Bekijk ook: