1 op 3 spijbelt met toestemming ouders

Spijbelen gebeurt in meer dan de helft van de gevallen met medeweten van de ouders. Dat schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard. Twee op de drie ouders geven zelfs toestemming om weg te blijven van school. Dat blijkt uit een onderzoek van Bram Spruyt en Gil Keppens, van de onderzoeksgroep TOR van de VUB.

“Luxeverzuim is veel meer dan een dag vroeger op vakantie vertrekken”, zegt Keppens. “Er zijn jongeren die van hun ouders op jongere broers en zusjes moeten passen, of die tijdens de koopjes liever gaan shoppen.” Misschien doen niet alle ouders het met volle overtuiging, maar ze tekenen toch een van de vier ziektebriefjes die in iedere schoolagenda zitten, waardoor de jongere legitiem kan wegblijven.

Keppens bevroeg 4.000 leerlingen uit de tweede en derde graad van het middelbaar onderwijs. 750 daarvan gaven toe al occasioneel gespijbeld te hebben. “Het is wellicht een onderschatting, want de problematische spijbelaars bereik je niet door leerlingen die aanwezig zijn op school te bevragen. Ook hebben we onze rondvraag niet in het deeltijds onderwijs gedaan. Daar liggen de spijbelcijfers doorgaans hoger.”