'Vampier van Muizen' mag vaderfiguur bezoeken

De tot levenslang veroordeelde Staf van Eyken, bekend als de 'vampier van Muizen', mag een dag de gevangenis verlaten om een bezoekje te brengen aan een klooster. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens beslist, ondanks negatieve adviezen. Volgens zijn advocaat gaat hij voor een laatste keer zijn vaderfiguur bezoeken.

Recentelijk schreef Van Eyken een brief aan de gevangenisdirectie met een verzoek tot een uitgaansvergunning. Zijn advocaat Walter Damen laat ons weten dat hij zijn 'vaderfiguur' wil bezoeken, een man die hem jarenlang heeft bezocht in de gevangenis en die nu zelf niet meer in staat is om naar Van Eyken te komen.

De directie en het gevangeniswezen gaven een negatief advies, maar Geens zet wel het licht op groen. Ook advocaat Damen verwerpt het negatieve advies. "Daar staat letterlijk in dat 'in dit mediagevoelige dossier het morele belang van het individu niet opweegt tegen de eventuele maatschappelijke desastreuze gebeurtenissen mocht hij hervallen.' Dat, terwijl hij in het verleden al zo'n 86 bezoekjes heeft gemaakt buiten de gevangenis die altijd probleemloos verlopen zijn. De enige wens die hij heeft, is dat hij zijn levenslange straf kan uitzitten en dat men hem vergeet."

Langst gestraft
Van Eyken, die zijn slachtoffers tot bloedens toe beet, zit een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op drie vrouwen. Hij zit al 43 jaar in de cel, waarmee hij de langst gestrafte gevangene is in ons land.