Smartphone en dag vakantie in ruil voor sociale boycot

Het is nooit vertoond: Accent Jobs, het grootste netwerk van uitzendkantoren in ons land, roept zijn werknemers op om niet deel te nemen aan de sociale verkiezingen. Als het bedrijf géén verkiezingen moet organiseren en geen ondernemingsraad moet oprichten, dan krijgt iedereen een extra dag vakantie en een smartphone. Dat is bevestigd aan VTM NIEUWS. De actie is een oorlogsverklaring aan de vakbonden, maar het is niet onwettig.

Accent Jobs heeft 250 kantoren, waar in totaal zo'n 1.500 mensen werken. Elk bedrijf met meer dan 50 werknemers moet sociale verkiezingen organiseren. Maar als er geen kandidaten zijn, dan kan een bedrijf geen ondernemingsraad oprichten.

"Onze medewerkers hebben de kans om hun stem uit te brengen", zegt Katrien Van Esser van Accent aan VTM NIEUWS, "Blijkt dat wij geen sociale verkiezingen moeten organiseren, dan herinvesteren wij dat terug in onze werknemers. Enerzijds doen we dat met een dag extra verlof en anders investeren we volop in onze digitale strategie, zoals een smartphone."

"Ongehoord" maar niet onwettig
Deze oproep van Accent is opvallend, maar niet tegen de wet. "Er is niet meteen een artikel in de wet op grond waarvan men naar de rechter kan stappen," zegt professor arbeidsrechter Frank Hendrickx van de KU Leuven. Toch benadrukt hij dat werkgevers de wet moeten respecteren: "Hij moet vrije verkiezingen organiseren en mag geen druk uitvoeren op kandidaatstellingen."

Bij de socialistische vakbond zijn ze alvast furieus over de actie. "Dit is ongehoord en ongezien in dit land", zegt ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw, "Dit vergt een duidelijke veroordeling van de werknemers en werkgevers."

"Dit is tegen geest van de wet"
Ook minister van Werk Kris Peeters is heel scherp voor Accent Jobs. Dit soort van praktijken kan niet, zegt hij. Peeters stuurt er dan ook zijn inspecteurs op af.

"Sociale verkiezingen zijn een democratisch recht", zegt Peeters. "Praktijken zoals het aanbieden van een smartphone of een extra dag verlof zijn in strijd met de geest van de wet en tegen internationale verdragen."