Vermiste kinderen in 3D tot leven gebracht

Child Focus lanceert vandaag een opmerkelijke campagne om zes langdurig vermiste kinderen op te sporen. De traditionele opsporingsberichten komen door een 3D-techniek in beweging en laten een audioboodschap weerklinken. Het gaat om Gevriye Cavas (verdwenen in 1985), Hodei Egiluz Diaz (2013), Marijke Francis (2011), Nathalie Geijsbregts (1991), Ilse Stockmans (1987) en Liam Vanden Branden (1996).

Alle personen zijn minstens twee jaar vermist - van Gevriye Cavas is al 31 jaar geen spoor meer gevonden - en de familieleden gaven hun toestemming. De ouders en familieleden van de kinderen waren vandaag zelf aanwezig op de persvoorstelling in Brussel. "Wij hopen dat er in een of meerdere zaken een antwoord of doorbraak komt door deze campagne", zegt Heidi De Pauw, voorzitter van Child Focus.

"Onthutsend beeld"
De nieuwe Child Focus-campagne mikt sterk op het gevoel. "De oude foto's die iedereen kent, zijn tot leven gebracht. De foto beweegt, knippert met de ogen. Zo verandert een op het eerste gezicht gewoon opsporingsbericht tot een confrontatie. Het is een onthutsend beeld", zegt directeur communicatie Dirk Depover. "Een begeleidende stem spreekt de passant aan: 'Dit kind is op zoek naar jou. Jij weet misschien iets over zijn of haar lot.'"

Dat sommige verdwijningszaken al meer dan 20 jaar oud zijn, kan net een voordeel zijn, gelooft Depover. "Tijd is een bondgenoot. Mensen krijgen na verloop van tijd wroeging, ze willen hun hart luchten. Dit kan een doorbraak betekenen."

Bekijk hier de opsporingsberichten: