"Illegalen krijgen bandje, geen nummer"

De politiezone Brugge bindt transitillegalen een ziekenhuisbandje om. Dat meldt de politie zelf, nadat PvdA bekendmaakte dat illegalen die opgepakt zijn in Zeebrugge gekenmerkt werden met een nummer met onuitwisbare inkt. "We hadden de mail van PvdA niet nodig om in te zien dat een bandje beter is dan een markering op de huid", aldus de politie.

"Een groep Iraniërs slaapt al een hele tijd buiten, in de regen. Ze vertelden ons dat de politie hen geregeld komt oppakken. De politie maakt dan van hun afwezigheid gebruik om hun slaapzakken in beslag te nemen. Maar nu vernemen we dat deze mensen ook gemarkeerd worden, net zoals bij runderen wordt gedaan. Ze hebben allemaal een nummer met onuitwisbare inkt op hun hand", aldus Loïc Fraiture, verantwoordelijk voor Vriendschap Zonder Grenzen.

Volgens PZ Brugge is er een logische verklaring. "Het klopt dat wij in het begin werkten met viltstift, weliswaar niet met onuitwisbare inkt", aldus Philippe Tankrey. "Het nummer diende om de illegalen uit elkaar te houden. Als we ze oppakken, komen ze allemaal in één collectieve cel terecht. Sommigen lijken op elkaar, de communicatie is vaak moeilijk, ze hebben geen papieren, dus vandaar deze methodiek om de registratie goed en efficiënt te laten verlopen. Uiteindelijk hebben we zelf snel ingezien dat er betere manieren bestonden om deze mensen te herkennen. We gebruiken al ruim een week ziekenhuisbandjes", aldus Tankrey.

De politie geeft toe dat er de jongste dagen fouten zijn gemaakt, maar meent dat dit vooral te wijten is aan de plotse toevloed van illegalen die hun geluk willen beproeven in Groot-Brittannië.