"Erken China niet als markteconomie"

Meer dan vijfduizend werknemers, werkgevers en vakbondsafgevaardigden hebben deze ochtend samen betoogd in Brussel omdat ze niet willen dat China's economie erkend wordt als wereldeconomie. Dat zou volgens de demonstranten een ramp zijn voor heel Europa, want goedkope Chinese producten zullen onze markt dan overstelpen.

Verschillende industriële sectoren vrezen dat de Europese Commissie eind dit jaar de status van markteconomie verleent aan China. "Als Europa die beslissing neemt, dan is het gedaan met anti-dumpingmaatregelen én met de industrie in Europa", meent Van Poelvoorde, CEO van de afdeling vlakstaal bij ArcelorMittal Europa en topman bij belangenorganisatie Eurofer. Hij wijst erop dat de staalsector in Europa goed is voor 300.000 rechtstreekse jobs, en onrechtstreeks nog eens het drievoud.

"Nu al 85.000 jobs verloren"
Los van een erkenning van China vormt de Chinese dumping nu al een groot probleem voor de Europese industrie. "Driekwart van de Europese anti-dumpingmaatregelen hebben nu al betrekking op China", zegt Milan Nitzschke, woordvoerder van koepelorganisatie Aegis Europe. "De laatste drie jaar is de import van Chinees staal in Europa al verdubbeld, en dat aan een prijs onder de productieprijs", vult Van Poelvoorde aan. "Ja, Europa heeft antidumpingmaatregelen, maar die procedure is veel te traag. Sinds de financiële crisis zijn al 85.000 jobs verloren gegaan in de Europese staalsector, waarvan 7.000 in het laatste halfjaar."

Uitzonderlijk
Het is zeer uitzonderlijk dat werknemers én werknemers samen betogen. Dat vertelt VTM NIEUWS-reporter Kenneth Dée. “Het is zelden gezien dat werkgevers ook actie voeren. Maar ze vinden deze kwestie dan ook heel belangrijk. De werkgevers zeggen dat de Europese bedrijven het bijzonder moeilijk gaan krijgen en dat mensen op straat zullen belanden als Chinese bedrijven hun producten mogen dumpen op de Europese markt.”