"Screen jongeren op 12-jarige leeftijd"

"Screen alle jongeren op 12-jarige leeftijd, dat zou heel veel problemen oplossen", dat zegt cardioloog Pedro Brugada (63). Hij reageert daarmee op het plotse overlijden van de 17-jarige Emy Leunissen. Het meisje stuikte zaterdag plots ineen op een fuif, mogelijk na een hartfalen.

“Als je kijkt naar de autopsie bij jonge mensen die sterven, dan kan je absoluut geen enkele afwijking vinden”, zei Brugada deze middag in VTM NIEUWS. “Het is puur en louter een probleem aan de ‘elektriciteit’ van het hart dat je na de dood van de patiënt niet meer kan onderzoeken. Daarom zijn screenings zo belangrijk. Dan weet je welke mensen in de risicogroep zitten.”

Brugada dringt al jaar en dag tevergeefs aan op een verplichte hartscreening van tieners in scholen. "Als ogenschijnlijk gezonde tieners van die leeftijd van de ene op de andere seconde sterven, is de oorzaak in ruim 90 procent van de gevallen een aangeboren hartaandoening", aldus Brugada. 

Achter op vlak van screening
"België loopt op vlak van screening achter op andere landen. Elke 6-jarige wordt in Griekenland volledig gescreend, in Italië is screening al 30 jaar verplicht en ook in Duitsland krijgen jongeren op 14-jarige leeftijd een cardiovasculaire screening. Met ons sociaal zekerheidssysteem zou een volledige screening mogelijk moeten zijn. Wij betalen voor zoveel waardeloze dingen, we kunnen het geld beter voor screenings gebruiken."

Lees ook: Meisje (17) zakt ineen op Chirofuif en sterft